Eugène Biffé wint de Waterweg Cultuurprijs!

Op zondag 23 januari werd de finale van de Waterweg Cultuurprijs als live stream uitgezonden vanuit Theater Koningshof in Maassluis. Het publiek kon de presentaties van de vijf finalisten in de afgelopen week al bekijken op het YouTube-kanaal van de Waterweg Cultuurprijs. Tijdens de finale werden zij in een wervelende Q&A bevraagd door host Evita de Roode en de jury. Na afloop van dit vragenvuur trok de jury zich terug om de winnaar van de hoofdprijs te kiezen en kon het publiek online stemmen op hun favoriet voor de publieksprijs.

Het was ontzettend spannend. De jury heeft er een taaie taak aan gehad, want de vijf finalisten presenteerden allemaal een ijzersterk projectplan. De jury prijst de gedrevenheid en inzet van alle vijf initiatiefnemers en is onder de indruk van de grote stappen die iedereen heeft durven zetten in de ontwikkeling van hun project.Toch kon er maar één de winnaar zijn en dat werd Eugène Biffé met zijn project Schiedam Inside Out. Hij won de Waterweg Cultuurprijs 2021, bestaande uit €5.000 én een beeld van kunstenaar Dike Hof. Volgens de jury zit de unieke kracht van het winnende project in de tweeledigheid: Eugène mobiliseert de jeugd van Schiedam én de stad zelf. Schiedam Inside Out brengt verbinding tussen jonge mensen en oude gebouwen in ontmoetingen met muziek en poëzie. De jury hoopt dat de stad Schiedam zich geroepen voelt om Eugène hierin te ondersteunen, want als dit project op een goede manier wordt uitgevoerd dan zal het succes zich als een olievlek verspreiden over de stad. En dat is pas echte winst!  Het publiek liet ook duidelijk van zich horen: de publieksprijs van €2.000 ging naar Marlies Ruigrok, voor haar project Zócalo. Marlies zal met haar muziektheatervoorstelling een diepgevoelde verbinding brengen in de regio; met zang, dans, eten en muziek, geïnspireerd op de Latijns-Amerikaanse cultuur. 

De jury wil hen en de andere drie finalisten van harte feliciteren. De regio mag zich verheugen, want er staan vijf prachtige culturele projecten klaar voor het komende jaar!

▶️ Live stream gemist? Je kunt de hele uitzending hier terugkijken. 

Fotograaf: Robin Butter

%d bloggers liken dit: