
Op 16 oktober 2021 was de uitreiking van vijf stimuleringsprijzen van de Waterweg Cultuurprijs, in de Glasfabriek in Schiedam. Tien shortlistkandidaten mochten hun idee presenteren voor het publiek en de jury. Daar kwamen vijf winnaars uit.
Alle stimuleringsprijzen omvatten een geldbedrag van €2.000,- en een coachingstraject. Dit traject is bedoeld om de winnaars te helpen bij het door ontwikkelen van hun winnende projectvoorstel tot een uitvoerbaar projectplan. Alle vijf winnaars maken kans op de hoofdprijs, de Waterweg Cultuurprijs 2021, die bestaat uit €5.000,- en een beeld van Dike Hof. De Waterweg Cultuurprijs 2021 zal op 23 januari 2022 worden uitgereikt in Maassluis. In de komende weken gaan de winnaars aan de slag met hun project en hun coach.
Benieuwd naar de winnaars? Bekijk hier hun ideeën!
Kunstenaar Bikkel de Haan wil met het project ‘Schilderen aan het Scheur’ een buitenkunstproject opzetten dat zich laat inspireren door de schilders van Parijs. Het daadwerkelijk ‘buiten schilderen’ is namelijk een bijzondere manier om de kunstvorm te bedrijven en Bikkel wil dit graag meegeven aan alle Maassluizers die iets hebben met Kunst en Cultuur. Het project moet plaatsvinden in het kader van ‘150 jaar Waterweg’ en zal bijzonder gezicht opleveren: de gehele boulevard bezet door schilderende mensen die de scheepvaart of iets anders vastleggen op papier of doek. De werken zullen daarna misschien zelfs geëxposeerd worden in Museum Maassluis!
Met zijn project ‘Schiedam Inside Out’ wil Eugène Biffé Schiedam op de kaart zetten voor jongeren die niet echt weten wat er te beleven of bezoeken valt in deze stad. Hij woont er zelf pas drie jaar en kwam tot de conclusie dat er juist heel veel unieke en interessante locaties te vinden zijn! Hij stelt zichzelf daarom de vraag: hoe kan ik de bijzondere locaties die in Schiedam te vinden zijn naar buiten brengen, op een leuke en interessante manier? Zijn antwoord tot nu toe: door podcasts te maken in samenwerking met een lokale dj en spoken word artiesten, in een speciale set die is afgestemd op de locatie! Hij wil de sfeer en het verhaal achter de locatie overbrengen door zijn muziek, in combinatie met spoken word om het verhaal nog meer kracht te geven. Hij zal dit samen doen met Verbalism, dat ook de Schiedamse Poetry Slam organiseert.
Leander Varekamp (documentair portret fotograaf) wil met het fotoproject ‘Zeelieden aan het Scheur’ portretten maken van Zeelieden die woonachtig zijn rond de Waterweg en Zeelieden die (misschien wel wekelijks) over onze rivier goederen van en naar de Rotterdamse haven vervoeren. Het resultaat is een foto-exposite langs het Scheur en de Nieuwe Waterweg. De portretten worden geëxposeerd op Billboard (Trotters) en vergezeld van QR-code waarmee de verhalen van de Zeelieden online gelezen kunnen worden.
Leander is uitgeroepen tot de publieksfavoriet tijdens de eerste prijsuitreiking!
Mahfoud Mokaddem wil een korte film maken, gebaseerd op een nacht die hij zelf heeft meegemaakt. De film ‘Première’ gaat over een jonge, dakloze acteur uit de periferie van Rotterdam.De film draait om acteur Mahdi, die na een succesvolle premiereavond in de Koninklijke Schouwburg, door de privé taxi van het gezelschap ‘‘thuis’’ wordt afgezet. Schijnbaar woont hij aan de Noordvest in Schiedam, tegenover een molen. Zodra de taxi uit het zicht is, steekt Mahdi de gracht over naar de Parkweg, waar hij de nacht genoodzaakt moet doorbrengen op straat.
Marlies Ruigrok (zangeres en theatermaker) wil een muziektheatervoorstelling genaamd ‘Zócalo’ realiseren. Een voorstelling met contextprogramma over het verlangen naar een diepere verbinding met jezelf en met elkaar, geïnspireerd door de Latijns-Amerikaanse (sociale) cultuur. De locatie wordt omgebouwd tot zócalo (een Mexicaans plein). Het publiek zit met elkaar en met de muzikanten aan tafels op de zócalo, dus in het decor. De voorstelling bestaat uit Spaans- en Nederlandstalig repertoire op de grens van poëzie, popmuziek, kleinkunst en Latijns-Amerikaanse volksmuziek. De voorstelling wordt gecombineerd met eten en dansen.