
De Waterweg Cultuurprijs wordt uitgereikt door een onafhankelijke vakjury.
De juryleden lezen alle ingezonden voorstellen en maken hieruit een shortlist.
De juryleden zijn ook betrokken bij de totstandkoming van het coachingstraject
voor de winnaars van de stimuleringsprijzen.

De jury in 2023

Joan Nunnely
Juryvoorzitter, raadslid bij gemeente Rotterdam
Joan Nunnely is raadslid bij de gemeente Rotterdam en nauw betrokken bij de cultuursector als bestuurslid bij het Fonds Podiumkunsten en als voormalig Voorzitter Directeurenoverleg Kunst & Cultuur sector Rotterdam. Kernwoorden die Joan omschrijven zijn: leiderschap en ondernemend. Ze richt zich op het stimuleren van ontwikkeling in mensen door aanmoediging. Joan weet als geen ander hoe belangrijk gelijke kansen voor de ontwikkeling zijn. Emancipatie van het individu noemt zij daarom een basisfundament.
De komende weken zullen we de volgende vier juryleden bekendmaken!

De jury in 2021
Alice Vlaanderen
Juryvoorzitter, directeur van het songfestival 2021
Ik ben Alice Vlaanderen. Werkend in Rotterdam als hoofd Cultuur, wonend in Schiedam. Ik geniet elke dag van al die mooie dingen die bij ons in de regio gemaakt en gepresenteerd worden, Van beeldende kunst, concerten, festivals, dans, toneel. En elke keer sta ik weer versteld van het talent dat daarbij tentoon gespreid wordt. Dat is waarom ik het zo leuk vind om voorzitter te zijn van de WWCP. Ik hoop daarmee talent te stimuleren, te laten ontwikkelen en verder te brengen! Zodat alle bewoners van onze regio daarvan kunnen genieten.


Stefanie Vermeiren
Jurylid, projectleider IMPACT Rotterdam
Met een Master in ‘Cultural Economics & Entrepreneurship’ op zak en een passie voor kunst en cultuur én de wereld achter de schermen, ging Stefanie Vermeiren aan de slag in de cultuursector. Ze werkte bij verschillende theaters, podia, producenten en community projecten en is adviseur bij FPK. Het artistieke met het zakelijke verbinden, talent ontwikkelen en bruggen bouwen is wat ze graag doet. Stefanie heeft ervaring in projectleiding, organisatie en fondsenwerving. Op dit moment leidt ze IMPACT: een ontwikkelingsplatform in Rotterdam voor nieuwe creatieve makers met professionele ambities.
Young Mich Poetry
Jurylid, woordkunstenaar en oprichter van FLOW
Young Mich Poetry, beter bekend als Y.M.P, is een woordkunstenaar en multidisciplinaire maker uit Rotterdam Zuid, die van Spoken Word en Theater één vak heeft gemaakt. Hij is gaan schrijven om negatieve ervaringen vanuit het verleden om te zetten in positieve gebeurtenissen voor de toekomst. Wat begon als gedichten schrijven om emoties een stem te geven, is een volwaardige carrière geworden op het allerhoogste niveau. Bewapend met een pen en zijn hersens als munitie haalt Y.M.P het beste uit zichzelf en anderen. Hij staat bekend om zijn verbindende kwaliteiten en slaat bruggen tussen de straatcultuur en de kunsten. Y.M.P inspireert, doceert en geeft masterclasses. In 2015 richtte hij Productiehuis FLOW op, door en voor jongeren met een rugzak. Op deze plek kunnen zij werken aan hun kunstenaarschap, cultureel ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. “Waar een wil is, is een weg en dromen komen uit voor zij die er hard voor werken.”


Jeroen Everaert
Juryvoorzitter, oprichter Mothership
Jeroen Everaert is in de culturele sector van alle markten thuis: ondernemer, kunstenaar en cultureel bemiddelaar. Al vele jaren zet hij zich in voor de Rotterdamse Beeldende Kunst. Zo was hij onder andere directeur van Showroom MAMA (1999-2005). Tegenwoordig is hij voornamelijk werkzaam als oprichter en artistiek directeur van Mothership: een organisatie die opereert als conceptontwikkelaar van kunstprojecten in de openbare ruimte. Mothership heeft meer dan 500 kunstprojecten opgezet en in binnen- en buitenland.
Het meest bekende project is het kunstwerk ‘Horn of Plenty’, dat wel 11.000 m2 groot is en te zien is in de Markthal Rotterdam. Jeroen’s missie is om een groot publiek enthousiast maken voor kunst die toegankelijk en begrijpelijk is.
Evaa Liukku
Jurylid, hoofdredacteur Vers Beton
Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) is initiatiefnemer, mede oprichter en hoofdredacteur van Vers Beton, het ‘online tijdschrift voor de harddenkende Rotterdammer’ met journalistiek en opinie voor een eigenzinnig en eerlijk Rotterdam. Ze werkte ook als programmamaker op gebied van publiek gesprek en debat in de culturele sector, en was programmamanager bij de culturele manifestatie ‘Rotterdam viert de stad!’ om 75 jaar wederopbouw te vieren.


De jury in 2019

Kefah Allush
Kefah Allush (1969) is geboren in het Palestijnse Nablus en groeide op in Vlaardingen. Vanaf zijn zeventiende maakt hij televisieprogramma’s, jarenlang achter de schermen en sinds 2012 reist hij als interviewer en presentator door Nederland en ver daarbuiten. Voor het interviewprogramma ‘De Kist’ sprak hij met meer dan 120 bekende Nederlanders over leven en dood. En voor zijn reisseries reist hij tot in elke uithoek van de Arabische wereld. In de thriller ‘De Munt van Judea’, zijn debuut als schrijver, verwerkt hij (voor de oplettende lezer) veel van zijn reiservaringen.
Jolanda Spoel
Hoofd theater, programmeur en regisseur bij Maas Theater En Dans
Jolanda Spoel studeerde in 1997 af aan de HKU en heeft daarna veel gespeeld en gedanst bij verschillende gezelschappen, om zich uiteindelijk vooral te richten op het regisseren van voorstellingen. Tot 2003 was zij tevens programmeur van het Cosmic Theater in Amsterdam. Daarnaast was zij artistiek leider van het Rotterdamse jongerentheatergezelschap Rotterdams LEF! en het jeugdtheatergezelschap Theatergroep Siberia.
Momenteel werkt zij als hoofd theater, programmeur en regisseur bij Maas Theater En Dans in Rotterdam en zit zij in het bestuur van de Amsterdamse Kunstraad en is voorzitter van de vakcommissies Dans en Cultuurhuizen.


Eppo König
Schrijver & journalist
Eppo König (1976) heeft als redacteur van NRC diverse functies gehad en schrijft tegenwoordig over de regio Rotterdam. Hij studeerde Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Zijn journalistieke loopbaan begon bij de cultuurredactie van het Rotterdams Dagblad en het International Film Festival Rotterdam.
Renee Trijselaar
Consultant in de cultuursector
Renee Trijselaar heeft een achtergrond in Theaterwetenschap en is black belt in Lean Six Sigma. Ze was directeur van Cameretten, interim directeur van het HipHopHuis, interim artistiek leider van theater Zuidplein en is al jaren actief als consultant in de cultuursector onder de naam Well Played. Ze adviseert verscheidene fondsen en instellingen en is bekend om haar netwerk, snelle connectie-denken en organisatietalent.
