Doe mee!

Ben jij een cultuurmaker met een goed idee?
Doe dan mee aan de Waterweg Cultuurprijs!

Iedereen kan meedoen aan de Waterweg Cultuurprijs. De volgende editie zal eind 2023 plaatsvinden. Nog even geduld dus. Hieronder lees je meer informatie over hoe je kunt meedoen.

Wat zijn de
voorwaarden?

Click here for the English version:

Kunst en cultuur

Het betreft een nieuw idee voor een kunst- of cultuurproject. Het voorgestelde project moet bijdragen aan het culturele klimaat in de regio: toevoegen, vernieuwen, groeien of inspireren! Alle disciplines zijn welkom: zang en dans, taal en verhaal, beeld en geluid, het hoort allemaal bij kunst en cultuur. Jij bepaalt wat belangrijk is!

Tijdsduur

Het project wordt gerealiseerd binnen één jaar na het winnen van de hoofdprijs.

De regio

Het idee is bedacht voor de regio Waterweg Noord (Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en omstreken) en zal daar ook worden uitgevoerd. Voorstellen met aandacht voor verbinding in de regio hebben de voorkeur. 

Samenwerking

Het voorgestelde project daagt uit tot samenwerken. Cultuur maak je niet alleen! Met wie wil jij graag samenwerken aan dit project? Kun je projectpartners vinden in de regio?

Klaar om
te beginnen?

Criteria projectplan

Het moet voor de jury mogelijk zijn om zich een goed beeld te vormen van je idee, het voorstel, je doelstellingen en ambitie. Alle voorstellen die aan de jury worden voorgelegd moeten daarom de volgende punten bevatten.

Feedback & advies

Heb je behoefte aan ondersteuning tijdens het schrijven van je voorstel? In 2023 bieden we workshops aan om van jouw idee een plan te maken. Houd de website en socials in de gaten, of schrijf je in voor de nieuwsbrief (link). Je kunt je idee ook voorleggen aan het bestuur voor een ‘pre-advies’.

Meld je aan in 2023!

Heb je een goed idee voor een kunst- of cultuurproject in de regio Waterweg Noord? In 2023 kun je weer een  voorstel indienen en kans maken op  één van de stimuleringsprijzen én de Waterweg Cultuurprijs. Houd de website en socials in de gaten voor de deadline voor het indienen van een projectvoorstel.

Deelname
traject in 2023

Van deelnemer tot prijswinnaar

In 2023 kun je jouw idee voor de regio indienen via de website. De aankondiging van de precieze deadline hiervoor zal binnenkort bekend worden gemaakt. 

Iedereen die een projectvoorstel heeft ingediend doet daadwerkelijk mee aan de Waterweg Cultuurprijs. Alle ingediende voorstellen zullen worden beoordeeld. Binnen acht dagen na de deadline maakt de jury een selectie van 10 genomineerde voorstellen: de shortlist. Alle deelnemers ontvangen een korte reactie op hun projectvoorstel, bij afwijzing of nominatie. De genomineerden horen per mail dat zij op de shortlist staan en dus officieel genomineerd zijn voor een Waterweg Stimuleringsprijs. De genomineerden maken kans op één van de 5 stimuleringsprijzen door zich te presenteren aan het publiek tijdens de eerste prijsuitreiking.

De periode van indiening tot de eerste prijsuitreiking is kort: twee weken. Eén week voor de prijsuitreiking  komen alle 10 genomineerden bij elkaar voor een pitchtraining, om hun projectvoorstel goed te kunnen presenteren aan het publiek tijdens de prijsuitreiking.

De prijsuitreiking zelf is een feestelijk evenement! De genomineerden presenteren hun ideeën aan het publiek en de jury in 5 minuten. Dit kan door middel van een uitleg, een demonstratie, een filmpje of een slideshow, etc. Na afloop van de presentaties kiest de jury 4 winnaars. Het publiek kiest, door te stemmen, ook 1 winnaar. De winnaars worden bekend gemaakt en dan is het feest!

De winnaars krijgen allemaal een stimuleringsprijs van €2.000,- , te besteden aan de ontwikkeling van het projectvoorstel, en een coachingstraject. De selectie van de coaches zal plaatsvinden na afloop van de prijsuitreiking, in overleg met de winnaars.

Foto: Robin Butter

De finale

De 5 winnaars van de stimuleringsprijzen krijgen zes weken de tijd om hun projectvoorstel uit te werken tot een uitvoerbaar projectplan. Daar helpt de coach bij! Het doel is om het projectvoorstel in deze periode te concretiseren: het opzetten van een realistische begroting, het werven van gelden, het aantrekken van samenwerkingspartners, het regelen van een locatie, etc. Het is belangrijk dat er in deze fase wordt getest en geëxperimenteerd.

Foto: Robin Butter


De finale is het moment waarop de hoofdprijs door de jury wordt uitgereikt aan een winnaar van de stimuleringsprijs wiens projectvoorstel zich het meest overtuigend heeft doorontwikkeld tot een uitvoerbaar projectplan. Tijdens de finale presenteren de vijf winnaars hun projectplan aan het publiek. De jury kiest uit deze vijf projectplannen 1 winnaar. Dit projectplan wint de Waterweg Cultuurprijs 2021. Deze hoofdprijs omvat €5.000,- prijzengeld ter besteding aan de uitvoering van het winnende projectplan en een sculptuur van Dike Hof. Naast de hoofdprijs zal er ook een publieksprijs worden uitgereikt. De publieksprijs omvat €2.000,- en zal worden toegekend door het publiek.

Na afloop

Winnaars van de stimuleringsprijzen en de winnaar van de Waterweg Cultuurprijs zullen ook na afloop van het deelnametraject worden gevolgd in de verdere ontwikkeling en uitvoer van hun plan. De stichting Waterweg Cultuurprijs blijft betrokken totdat het winnende projectplan daadwerkelijk is uitgevoerd.

De Waterweg Cultuurprijs wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Schiedam,
Vlaardingen en Maassluis en het Fonds Schiedam Vlaardingen.

Vragen?
Neem contact op:

Projectleider:
Josje Hattink
info@waterwegcultuurprijs.nl

Volg ons:

%d bloggers liken dit: