Vier vragen aan Leander Varekamp!

In oktober 2021 werden stimuleringsprijzen uitgereikt aan vijf deelnemers van de eerste prijsuitreiking. Wij zijn benieuwd hoe de deelnemers de afgelopen editie hebben ervaren en wat voor moois wij van hen mogen zien in het nieuwe jaar!

Leander Varekamp en zijn portretten langs het Scheur.
Bron: AD Rotterdam, Roel Dijkstra

Tot afgelopen oktober was het project ‘Zeelieden aan het Scheur’ tentoongesteld lang het Scheur van stimuleringsprijswinnaar én publieksfavoriet Leander Varekamp. Het project omvatte een tentoonstelling van portretten en verhalen van zeelieden die varen of gevaren hebben op het Scheur en de Nieuwe Waterweg. Deze portretten zijn langs het Scheur op grote expo-torens geëxposeerd.

Hoe heb jij jouw deelname aan de Waterweg Cultuurprijs ervaren? 

Positief! Tot vorig jaar had ik nog niet van de Waterweg Cultuurprijs gehoord. Een week voor de deadline werd ik geattendeerd door een Cultuurscout. Ik had het idee al een tijd in mijn hoofd en toen heb ik mijn plan in een ochtend uitgewerkt en opgestuurd. Een week later stond ik op de shortlist!

Tijdens de eerste prijsuitreiking pitchten we ons idee op een erg mooie locatie, de Glasfabriek in Schiedam. Ik heb toen als publieksfavoriet een van  de stimuleringsprijzen gewonnen. Het coachingstraject met Han Goan Lim behoorde ook tot de prijs. Hij is gespecialiseerd in projecten in de buitenruimte. Dat sloot goed aan op mijn idee en heeft hij veel meegedacht met de opzet van de tentoonstelling.

Leander tijdens de eerste prijsuitreiking.
Foto: Robin Butter

De finale was tijdens de lockdown en liep dus even anders dan gehoopt. Het werd gepresenteerd als een livestream en hierdoor had je natuurlijk helemaal geen contact met het publiek. Uiteindelijk heb ik de hoofdprijs niet gewonnen, maar ik heb door het winnen van de stimuleringsprijs wel een mooi startbudget voor het project gekregen. Dit maakte het aanschrijven van fondsen en sponsoren voor de rest van het budget een stuk gemakkelijker.

Welke belangrijke stappen heb je ondernomen sinds de Waterweg Cultuurprijs?

Ik heb veel geleerd tijdens het uitwerken van het plan. Ik heb mij namelijk best vergist in de grootte van het hele project. Er komt zoveel bij kijken! Je bent niet alleen fotograaf, maar je draagt ook zorg voor het regelen van de vergunningen, een stichting,  social media, financiën, etc. En je moet heel het project in goede banen leiden. 

Zeelieden vragen om met het project mee te doen was niet zo moeilijk. Wanneer ik een persoon voor de camera had werd ik vaak doorverwezen naar een andere enthousiasteling. 

Ik ben blij met hoe de tentoonstelling is verlopen, zowel fysiek als op de website zijn er veel bezoekers. Met de zeelieden heb ik nog veel contact en we hebben elkaar op meerdere momenten ontmoet op verschillende locaties.

Wat gaan wij in 2023 van ’Zeelieden aan het Scheur’ zien?

De tentoonstelling is in oktober afgebouwd, maar op de website van Zeelieden aan het Scheur kun je heel de tentoonstelling nog eens bekijken. Ik werk ook aan een naslagwerk van het project in de vorm van een boek. Daar ben ik op dit moment druk mee bezig.

Wat is jouw tip aan nieuwe deelnemers van de Waterweg Cultuurprijs 2023?

Ga gelijk aan de slag! Als je een idee hebt moet je de ‘koe bij de horens vatten’. En denk stappen vooruit!  Dat is in ieder geval voor mij een goed leermoment geweest.


Ben je benieuwd naar het project ‘Zeelieden aan het Scheur’?
Bekijk de hele tentoonstelling online op www.zeeliedenaanhetscheur.nl. Houd Leander Varekamp in de gaten voor toekomstige mooie projecten en het naslagwerk van zijn project!

%d bloggers liken dit: