FAQ: veelgestelde vragen


Ik heb een idee, maar ik weet niet goed hoe ik het moet verwoorden. Wat moet ik doen?

Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Je kunt meedoen aan een workshop van de Ideeënfabriek. Dan begeleiden we je in ca 1,5 uur bij het omzetten van je idee in een plan! Houd onze website en social media in de gaten voor data en locaties. Je kunt je idee ook insturen voor een pre-advies: doe dit vóór 17 september, dan ontvang je feedback waarmee je je voorstel kunt aanscherpen. Mocht schrijven écht niet je ding zijn, dan mag je ook een filmpje opnemen waarin je je plan voorlegt!


Ik ben geen lid van een collectief, stichting of organisatie, kom ik dan toch in aanmerking voor de Waterweg Cultuurprijs?

Ja hoor! Deze editie richt zich in het bijzonder op individuen en jonge makers. Je hoeft dus geen onderdeel te zijn van een collectief, stichting of organisatie om mee te kunnen doen. Maar het mag wel 😉


Ik ben geen professioneel kunstenaar, mag ik dan toch meedoen aan de Waterweg Cultuurprijs?

Jazeker! Iedereen met een goed idee voor een cultureel project in de regio mag meedoen.


Ik kom niet uit Schiedam, Vlaardingen of Maassluis maar heb wél een goed idee voor een cultureel project in de regio, kan ik dan meedoen aan de Waterweg Cultuurprijs?

Ja, dat kan! Het maakt voor deelname aan de Waterweg Cultuurprijs niet uit waar je woont in Nederland, als je project maar plaatsvindt in de regio Waterweg Noord. Daarmee bedoelen we: Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.


Ik heb al een keer eerder meegedaan aan de Waterweg Cultuurprijs. Kan ik nu weer mee doen?

Ja, dat kan. Je mag elke editie opnieuw meedoen.


Ik wil graag een buurtbarbecue organiseren. Kan ik met dit idee meedoen aan de Waterweg Cultuurprijs?

Nee, de Waterweg Cultuurprijs is een prijs voor kunst- en cultuurprojecten. De grens tussen het sociale domein en de culturele sector is vaag. Heb je twijfel of jouw project in aanmerking komt? Neem dan contact op met ons via info@waterwegcultuurprijs.nl


Een verplicht onderdeel van de inzending is ‘visualisatie’ van het idee. Wat wordt daarmee bedoeld?

Het gaat erom dat de jury zich een beeld kan vormen van jouw idee. Een beeld zegt meestal meer dan duizend woorden! Daarom raden we je aan om schetsen te maken, een moodboard of om foto’s te sturen van eerdere projecten die lijken op jouw idee! Je kunt ook een filmpje maken waarin je je plan uitlegt, of foto’s nemen van de locatie waar je je plan wilt uitvoeren. Het helpt allemaal! Jij mag zelf bepalen hoe je dit doet en wat bij je past.


Maakt het uit wanneer ik mijn idee instuur?

Je kunt je idee insturen vanaf het moment dat het inschrijfformulier geopend is. Maar let op: de deadline is 1 oktober 2021! Inzendingen die we na deze datum ontvangen kunnen niet in behandeling genomen worden door de jury.


Kan ik na het insturen mijn idee nog aanpassen?

Als je jouw idee vóór 17 september instuurt kun je een pre-advies krijgen. Je mag je projectvoorstel dan nog aanpassen tot aan de deadline. Op 1 oktober 2021 moet jouw definitieve projectvoorstel binnen zijn!


Bij de voorwaarden staat: voorstellen met aandacht voor verbinding in de regio hebben de voorkeur. Wat wordt bedoeld met deze verbinding?

Schiedam, Vlaardingen en Maassluis liggen geografisch heel dicht bij elkaar, maar in het culturele veld is er nog veel afstand voelbaar. Kun jij iets bedenken om daar verandering in te brengen? Door mensen met elkaar in contact te brengen, of door jouw project op meerdere plaatsen uit te voeren? Of misschien legt jouw project een inhoudelijk verband tussen de steden?


Maakt het uit of ik met mijn project een klein publiek of een groot publiek bereik?

Nee, dat maakt niet uit. Projecten voor een klein publiek kunnen evengoed een groot bereik hebben! Het is wel belangrijk dat je goed nadenkt over het publieksbereik van jouw project: wie wil je bereiken? En waar? Denk ook aan mogelijke samenwerkingen!


Ik weet nog niet precies wat de inkomsten en uitgaven voor mijn project gaan zijn. Is dat erg?

Nee, dat is niet erg. Het gaat erom dat je een schets kunt maken van een budget. Als jouw project 100.000 euro gaat kosten, dan zijn we heel benieuwd waar je het geld vandaan denkt te halen en hoe je het gaat uitgeven! Maar dat geldt ook als je jouw project voor een laag bedrag kan uitvoeren. Als je een van de stimuleringsprijzen wint, dan win je ook een coachingstraject. De coach gaat je helpen om jouw idee door te ontwikkelen tot een uitvoerbaar projectplan. Daarbij is natuurlijk ook aandacht voor de begroting!


Kan ik mijn project volledig financieren met het prijzengeld of moet ik ook cofinanciering / eigen geld inbrengen?

Het is niet verplicht, maar we raden je sterk aan om cofinanciering te zoeken voor je project. Het is de bedoeling dat deelname aan de Waterweg Cultuurprijs, ongeacht of je wint of niet, een uitvoerbaar projectplan oplevert. De hoofdprijs van de Waterweg Cultuurprijs is bedoeld ter besteding aan het project. Dat betekent misschien dat je project niet door kan gaan als je die prijs niet wint. Daarom is het beter om je kansen te spreiden en wél cofinanciering te zoeken!


Als ik één van de stimuleringsprijzen win, wie wordt dan mijn coach?

Als je wint, dan zoeken we een coach die goed bij jouw project past en die jou kan helpen waar nodig. Dit gaat op advies van de jury en in overleg met jou! 


Mijn vraag staat hier niet tussen. Wat moet ik doen?

Stuur ons een e-mail met jouw vraag! Dat kan via info@waterwegcultuurprijs.nl. Dan krijg je snel antwoord per mail, of we bellen om jouw vraag te bespreken.

Succes! 🎉

%d bloggers liken dit: