Hee, hoe gaat het nu met Lisa Gliederpuppe?

Lisa Gliederpuppe won een stimuleringsprijs voor haar project (wat toen heette) Prikkelreis. Met dit project wilde Lisa een ASMR- beleving creëren speciaal voor kinderen, in een serie workshops die gericht zijn op het werken met de kleine geluiden die aanwezig zijn wanneer we denken dat het stil is. Lisa vindt het interessant om het onhoorbare hoorbaar te maken en samen met het publiek op onderzoek uit te gaan naar wat prettig en ontspannen voelt, zoals dat kan met ASMR. Juist in deze tijd, met een overweldigende stroom aan prikkels, is het soms een kunst om te kunnen focussen op de dingen die een fijn en rustig gevoel geven.  

Gedurende het traject van de prijs kreeg het project van Lisa een bredere focus en een andere naam: Studio Satisfying. Lisa won de hoofdprijs niet, maar heeft bepaald niet stilgezeten sinds de finale. We vroegen haar hoe het nu met haar en haar project gaat. 

Foto: Robin Butter

Lisa, kun je ons iets vertellen over de ontwikkeling van Prikkelreis naar Studio Satisfying? 

De oorsprong van het project was altijd al om de mogelijkheden van nieuwe media op een toegankelijke manier over te brengen op kinderen tussen de 8 en 13 jaar oud. Creatieve manier. Ik zocht daarbij naar een laagdrempelige formule voor de workshops die ik wilde geven bij KomKids kinderopvang. De focus lag daarbij op de wereld van ‘satisfying’ filmpjes. Kinderen van die leeftijd kijken veel naar die filmpjes op bijvoorbeeld YouTube. Het zijn korte video’s waarin gespeeld wordt met materiaal: knijpen in een stuk gekleurde klei of spelen met ‘slijm’. Deze filmpjes zijn een vrij veilige afdeling van de digitale wereld. Het gaat simpelweg om het prikkelen van de zintuigen op een aangename manier. 

Gedurende het traject is de focus verbreed naar het maken van online content (video’s en geluid). In de workshops komen kinderen in aanraking met het totaalplaatje: de techniek, de productie en de publicatie, de interactie met de digitale wereld, maar ook diepere vragen: wat betekent het om content te maken en je als maker te bewegen in een digitale wereld? En kun je je daarin eigenlijk wel ontspannen? Een wereld vol schermen kan je overweldigen; overprikkelen. Studio satisfying experimenteert met aangename prikkels in een digitale omgeving. 

Waarom heb je ervoor gekozen om je focus op ASMR uit te breiden naar een brede digitale wereld? 

ASMR zit er nog wel in, dat is de activiteit die we doen in de workshops. Maar ik merk ook dat kinderen nieuwsgierig zijn naar die online wereld. De wereld van online influencers, van TikTok, etc. Ze krijgen er allemaal mee te maken. Mijn project draagt bij aan een stukje bewustwording en begeleiding in die wereld. Kinderen kijken naar filmpjes over bijvoorbeeld miniatuur koken. Alles is heel erg fluffy en prikkelt de zintuigen. Het is een soort unicorn-esthetiek die ook weer terugkomt in het speelgoed waar ze mee spelen. Het zijn allemaal zintuiglijke ervaringen, maar wat gebeurt er nou eigenlijk in zo’n ervaring? 

Het leuke aan deze workshops is dat iedereen er een ingang in kan vinden, voor ieders behoefte is er plek. Er wordt gezorgd voor een aangename sfeer en veel rust. We hebben gesprekken over zichtbaar zijn online en waarom we de kinderen niet in beeld zetten. Het doel is om de online wereld behapbaar en begeleidbaar te maken. Ook voor de ouders. Volwassenen kunnen de interactie die hun kinderen hebben met digitale media vaak niet in banen leiden en weten vaak niet wat ze zien. De workshops openen het gesprek tussen ouder en kind en zorgen voor meer inzicht en begrip bij de ouders. 

Waar sta je nu met de uitvoering van je project?

Ik ben nu workshops aan het ontwikkelen bij Komkids kinderopvang. Daarbij besteden we veel aandacht aan de online belevingswereld van de kinderen en weerslag daarvan op de groep. Daarbij is het belangrijk om goed te kijken naar hoe het kind dat beleeft. We leren eigenlijk van het kind. De online wereld gaat niet meer weg, kinderen zitten er middenin. Die bewustwording wil ik aanvliegen vanuit de creativiteit. 

Ik zit nu in de afsluiting van een reeks workshops in het speciaal onderwijs. Daarbij hebben we ook een afsluitend moment georganiseerd met de ouders, waarbij we bespreken wat er gemaakt en gebeurd is tijdens de workshop en hoe je dat gesprek over de online belevingswereld thuis kunt voortzetten. En hoe je je kind daarvoor de ruimte kunt geven.

Foto: Robin Butter

Hoe kijk je nu terug op jouw deelname aan de Waterweg Cultuurprijs?

In het traject van de prijs heb ik heel wat stappen gemaakt in de ontwikkeling van mijn project. Ik had een coachingstraject met Renee Marcelis van maatschappelijke makerspace de Bouwkeet. Renee heeft veel ervaring met het werken met kinderen in deze leeftijdscategorie. Het was erg leuk om bij de Bouwkeet rond te kijken en gesprekken te voeren vanuit haar ervaring. Renee keek ook mee bij de ontwikkeling van mijn idee om workshops te vervoeren op een speciale fiets, als een soort mobiele studio. Samen dachten we na over de vraag hoe dit project niet alleen educatie en begeleiding kan zijn, maar ook een kunstwerk. De conclusie is eigenlijk: samen iets maken ís het kunstwerk! Vanuit die gedachte is ook het Instagram-account van Studio Satisfying voortgekomen. Het is een soort online museum, een digitaal satisfying museum. Dat cureren we ook heel actief met de kinderen! Het klikte enorm met Renee en de intentie is om nog een keer af te spreken met elkaar, maar dat is er nog niet van gekomen. 

Wat is het eerstvolgende wat je nu gaat doen?

Ik ben momenteel workshops aan het voorbereiden voor de zomer. Bij de kinderopvang zijn er nu ook smartphones met military cases beschikbaar gekomen, waar we ook mee gaan werken in de workshops. Verder ga ik binnenkort twee trainingen geven voor pedagogisch professionals, zodat zij ook die workshops kunnen geven en de gedachte achter het project verder kunnen verspreiden.

Wat zijn je dromen voor dit project?

Ik wil het graag nog verder ontwikkelen, maar ik vind het ook leuk om het stokje te kunnen doorgeven aan anderen. Ik wil het project zo vormgeven dat ik het kan overdragen. Ik wil ook geen volledige focus op Studio Satisfying. Het is een onderdeel van mijn kunstenaarspraktijk, maar ik doe nog veel meer! Daarom verdeel ik mijn tijd.

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over Lisa en Studio Satisfying? Kijk dan eens op haar website https://www.lisagliederpuppe.nl/ en volg natuurlijk het digitale museum van Studio Satisfying op Instagram!