Tessa Meerman met ‘Hee, ben je oké?’

Tessa Meerman met ‘Hee, ben je oké?’

TESSA. is woordkunstenaar, zangeres en actrice. Met haar kunst spreekt ze zich uit over mentale gezondheid en de zoektocht naar jezelf in deze maatschappij. Ze bespreekt thema’s als: hechting, angst, depressie, zelfontwikkeling en mentale kwetsbaarheden. Zelf heeft ze meerdere mentale kwetsbaarheden en haar overleving is schrijven geweest. Ze zet nu haar stem op alle mogelijke manieren in, zodat de ander zich kan herkennen en niet alleen voelt.

Met haar project ‘Hee, ben je oke?’ vraagt ze aandacht voor mentale gezondheid en kwetsbaarheden in de regio Waterweg Noord. Specifiek voor jongeren (16+), maar vooral voor het netwerk en omgeving van degene met mentale kwetsbaarheden. In samenwerking met de regio en welzijnsorganisaties wordt de mentale gezondheid van de inwoners in kaart gebracht. We verbinden welzijnsorganisaties met elkaar, er wordt gekeken naar de behoefte van de bewoners met betrekking tot mentale gezondheidszorg en we doorbreken het taboe dat er heerst over het bespreken van mentale kwetsbaarheden. Er ontstaat zichtbaarheid van de welzijnsorganisaties en de route naar hulp is zichtbaar en korter. We zoeken samen naar de woorden om gesprekken te openen waar nu nog een taboe op heerst. Laten we het er WEL over hebben!

Het project – inhoudelijk

We starten in elke gemeente met de voorstelling ‘Met Tessie in een depressie’. Na de voorstelling zal een nagesprek zijn met Tessa, het publiek en welzijnsorganisaties gericht op mentale kwetsbaarheden. In dit nagesprek schrijven we brieven op de vraag ‘Hee, ben je oke? Deze brieven kunnen (anoniem) ingeleverd worden en worden verzameld door Tessa. Deze brieven worden geëxposeerd in het museum van Vlaardingen. De expositie zal drie maanden lang open zijn met de mogelijkheid voor de bezoekers een brief toe te voegen aan de expositie om zo hun eigen verhaal te vertellen.

Met Tessie in een depressie Multidisciplinair theater, spoken word, theatraal concert (16+) ‘Met Tessie in een depressie’ is een interactieve muzikale reis waarin we duiken in de thematieken depressie, angst, hechting en mentale kwetsbaarheid door middel van zang, spoken word en storytelling. We kijken naar een lege woonkamer en luisteren door middel van headphones naar het depressie dagboek van TESSA. in de winter van 2021/2022. Een vrouw van 26 die thuis zit met hechtingsproblematiek, een angststoornis en een depressie. Ze neemt het publiek mee naar haar woonkamer, waar ze weken niet meer uitkomt tot het moment dat ze van de dokter aan de antidepressiva moet. TESSA. hoopt zo dicht mogelijk bij de kern van haar depressie te komen en hiermee het gesprek te openen. Want als je innerlijke systeem zegt dat hulp vragen zwak is en je niet geleerd hebt ruimte voor jezelf in te nemen, hoe praat je dan over het feit dat je niet meer wilt leven? Juist wanneer je dit contact het hardste nodig hebt. Ze gaat op zoek naar haar eigen stem en wil met deze voorstelling meegeven dat alles wat je wilt in het leven, in je zit. Een inspirerende reis, waardoor je geraakt wordt en woorden vindt om het gesprek te openen over mentale gezondheid. Na de voorstelling is er een nagesprek met TESSA., het publiek en betrokken welzijnsorganisaties. Tijdens het nagesprek is er mogelijkheid om anoniem deel te nemen en bijdrage te leveren.

Houd Tessa Meerman de komende tijd in de gaten!