De eerste prijsuitreiking: 22 oktober 2023 in District U

Op 22 oktober zal de eerste prijsuitreiking van de Waterweg Cultuurprijs 2023 plaatsvinden in District U. Zet ‘m alvast in je agenda! Het voormalige Unilever-district wordt getransformeerd tot een levendige en inspirerende nieuwe wijk in Vlaardingen. In dit interview nemen we een kijkje achter de schermen met Rory Dickhoff, de enthousiaste placemaker die een bijzondere rol speelt in het vormgeven van deze unieke plek. Ontdek Rory’s visie op de vormgeving een nieuwe en boeiende culturele hotspot voor de gemeenschap van Vlaardingen.

Jij bent placemaker in District U. Wat houdt deze rol precies in?


In deze rol staat gebiedsontwikkeling centraal: het is een rol waarin allerlei activiteiten vooruitlopen op het vormgeven van een gebied. Neem bijvoorbeeld het voormalige Unilever complex, dat momenteel een herontwikkeling ondergaat die zich over jaren uitstrekt. Gedurende deze periode speelt placemaking een cruciale rol, als middel om levendigheid te creëren en te voorkomen dat leegstand en verwaarlozing de overhand krijgen. Het biedt ruimte aan pop-up initiatieven, tijdelijke horecagelegenheden, diverse evenementen en tijdelijke kunstprojecten. Wat deze situatie extra bijzonder maakt, is dat dit alles niet tot stand komt via externe initiatieven, sponsoring of subsidies – zoals gebruikelijk – maar daadwerkelijk op initiatief en binnen de budgetten van de gebiedsontwikkelaar zelf. Bovendien dragen de mensen die betrokken zijn bij de bouw en ontwikkeling in dit gebied eveneens bij aan het proces van placemaking: zij investeren in de levendigheid en aantrekkingskracht van het gebied door middel van sociale evenementen.

Fotograaf: Tamara Heck

De eerste prijsuitreiking van de WWCP zal plaatsvinden in het oude hoofdgebouw van Unilever. Dat heeft ook een reden, toch?


Wij zijn ontzettend blij dat de Waterweg Cultuurprijs hier de prijsuitreiking organiseert, want dat is precies waar het om draait: het is ons doel om culturele organsaties een platform te bieden om hier actief te zijn. En dat is belangrijk in Vlaardingen. De mogelijkheden zijn grenzeloos en bieden een scala aan creatieve kansen!

Deze plek zit vol creatievelingen. Kun je wat vertellen over de projecten hier?


Met 318 tijdelijke woningen speciaal voor jongeren, is een hele nieuwe gemeenschap ontstaan.. Deze woningen zijn versneld gerealiseerd door voormalige zeecontainers te gebruiken, waardoor het ontwikkelingsproces snel verliep en mensen snel in hun woning konden. Deze dynamische doelgroep biedt een uitgelezen kans voor allerlei boeiende activiteiten, variërend van een café en sportschool tot een visrestaurant en het organiseren van uiteenlopende evenementen. Bovendien worden er enkele opmerkelijke concepten in de mix gegooid, zoals het creëren van één van Nederland’s grootste escape rooms en een dansschool. Beeldende kunst is ook een onderdeel van de openbare ruimte, met indrukwekkende muurschilderingen en kunstobjecten. We zijn altijd op zoek naar samenwerkingspartners om nieuwe projecten te verwezenlijken.

Sommige oudere bewoners maken zich zorgen, daarom bieden we met participatieprojecten de gelegenheid om zowel oudere generaties als jongeren actief te betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe buurt en hun band met de stad te versterken.
Zo speelt De Kroepoekfabriek een cruciale rol in het ondersteunen van jong talent, met een budget dat jonge artiesten de kans geeft om op te treden. We hebben een vruchtbare samenwerking met Kade40 voor beeldende kunst en onderhouden nauw contact met het Museum Vlaardingen en Stichting KWartiermakers. Het Rivierzone-ontwikkelingsgebied biedt tal van projecten en kansen.

Een nieuw project, genaamd “Struikrovers,” is momenteel een groot onderdeel van District U, waarbij veel groen plaatsmaakt voor vernieuwing. Dit initiatief draait om het weghalen van groen voor de sloop van een gebied, het ‘roven’ van struiken, en ze vervolgens een nieuw thuis te geven. Dit doen we gezamenlijk met buurtbewoners. Een gezamenlijke inspanning wordt geleverd om deze groene initiatieven met de buurt te ondernemen, inclusief bijvoorbeeld een vrijwilligerswerkdag om met elkaar de handen uit de mouwen te steken en zo een positieve impact te realiseren en elkaar beter te leren kennen.

De oude brandweerkazerne is omgebouwd tot café de Brandweer. Wie komen hier?


Het café fungeert als een eigentijdse woonkamer voor de opkomende buurt. Veel nieuwe buurtbewoners weten inmiddels de weg naar het café te vinden. De gecombineerde inspanningen dragen bij aan de vorming van een positief imago voor het gebied en de toekomstige bewoners.

Fotograaf: NuVastgoed 

Staan jullie open voor ideeën van mensen die bijdragen aan District U? Is er ruimte voor inbreng van nieuwe concepten en het organiseren van evenementen , door bijvoorbeeld kandidaten van de Waterweg Cultuurprijs?


Wij verwelkomen graag suggesties en denken actief mee. En vanuit onze beschikbare fondsen kunnen we bijdragen aan het verwezenlijken van ideeën. Onze ervaring stelt ons in staat om hierbij te helpen. Zowel binnen als buiten bieden we mogelijkheden voor het exposeren van kunst, met een focus op het verwerven van diverse installaties en beeldhouwwerken. Dit is een passie waar ik persoonlijk geen genoeg van kan krijgen. Als er initiatieven zijn die op zoek zijn naar een geschikte locatie, dan beveel ik ons van harte aan als potentiële plek om deze te verwezenlijken!

Waarom zou je moeten deelnemen aan de Waterweg Cultuurprijs? Zijn er wellicht onontdekte locaties in Vlaardingen die bruisen van potentie, maar waar tot nu toe weinig mee gedaan is?

Ik ben van mening dat de Waterweg Cultuurprijs een uitstekend platform vormt voor opkomende en jonge creatievelingen en een waardevolle aanvulling is voor de regio, en Vlaardingen in het bijzonder. Hoewel we beschikken over een goede infrastructuur en gevestigde culturele instellingen (zoals Fonds Schiedam Vlaardingen, de Stadsgehoorzaal, De Kroepoekfabriek, Zomerterras, Uitterras, stichting Kwartiermakers, Kade40, Vlaardingen Partners en Vlaardingen750), ervaren jonge organisatoren vaak obstakels bij het opstarten van hun initiatieven. Het is niet eenvoudig om geld te genereren en de benodigde steun te vergaren. Het vormt een uitdagend geheel. Soms is begeleiding essentieel om op een goede manier van start te gaan. De Waterweg Cultuurprijs is specifiek in het leven geroepen om jonge initiatieven te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het leren aanvragen van fondsen en het opbouwen van een professionele structuur. Bovendien wordt dit ondersteund door de doeltreffende marketing vanuit de prijs, die veel aandacht krijgt. Wanneer je een inspirerend idee hebt, hoef je je enkel aan te melden, en vervolgens ontvang je uitstekende begeleiding. Dit vormt de krachtige essentie van de prijs. Ondanks dat er in het verleden al interessante initiatieven zijn bekroond, ben ik van mening dat het meest waardevolle is als een klein initiatief, een nieuw idee of individu de prijs wint. Een grotere regionale aandacht kan enkel bijdragen aan het vergroten van onze culturele rijkdom. Hierbij staat het stimuleren van talentontwikkeling en het ondersteunen van frisse initiatieven centraal.

Kunnen we de ontwikkelingen rondom Disctict U ergens volgen?

Op http://www.district-u.nl alle updates en focus op nieuwbouw en kun je je al inschrijven voor een woning. Op http://www.districtnu.nl vind je wat er zich vooral nu afspeelt.

Bedankt Rory!