Vier vragen aan Bikkel de Haan!

Het is alweer bijna een jaar geleden dat de Waterweg Cultuurprijs 2021 werd uitgereikt. Eugène Biffé won de hoofdprijs van €5.000 voor zijn project Schiedam Inside Out. Maar er werden méér prijzen uitgereikt. Vijf talentvolle cultuurmakers wonnen een stimuleringsprijs. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd hoe het hen is vergaan in het afgelopen jaar en dus zochten we ze op! Als eerste spraken we met Bikkel de Haan. 

Bikkel de Haan organiseerde afgelopen zomer het project ‘Schilderen aan het Scheur’ in Maassluis, waarbij maar liefst 40 deelnemers kunstwerken schilderden langs het Scheur. Er zijn veel geïnteresseerden op haar project afgekomen: “Zelfs een kunstenaar uit Milaan (Italië) is speciaal voor het project naar Maassluis gekomen om een zaterdag mee te schilderen!” vertelt Bikkel enthousiast. Wij zijn benieuwd en stelden haar een aantal vragen.

Bikkel de Haan tijdens haar project.
Bron: Facebook Bikkel Artist

Hoe heb jij jouw deelname aan de Waterweg Cultuurprijs ervaren? 

Bikkel tijdens de eerste prijsuitreiking.
Foto: Robin Butter

Ik vond het fantastisch om mee te doen! Wat de jongeren tegenwoordig zeggen: ik vond het vet! Aan mijn project hebben 40 mensen deelgenomen. In weer en wind schilderden we elk weekend in juni langs het Scheur. Hier zijn honderden kunstwerken uit ontstaan. Mensen vonden het geweldig om er aan mee te doen, ook omdat ik het gratis heb kunnen aanbieden. Dan is de drempel weg en zijn mensen zo blij. En daar word ik weer blij van!

Het was een geweldige ervaring om sponsors te kunnen vinden om mijn project goed op poten te kunnen zetten. Zo verzorgde Hotel Maassluis gratis lunches voor de deelnemers, Kees Boer heeft elke zaterdag een fiets ter beschikking gesteld, de marktkramen werden gesponsord en er was een meneer die heeft meebetaald aan de beachflag, zodat we goed opvielen op de kade. 

Dankzij het coachingstraject en de stimuleringsprijs van €2000,- heb ik al deze mooie stappen kunnen zetten. Ik ben heel fijn geholpen door mijn coach Reinier Weers, waar ik meerdere keren mee heb kunnen brainstormen. En het heeft geresulteerd in zo’n prachtig project!

Welke belangrijke stappen heb je ondernomen sinds de Waterweg Cultuurprijs?

Ik ben docent CKV geweest en ik ben op deze school op uitnodiging gekomen om aan zeven klassen over het project te vertellen. Ik mocht van de docent een opdracht geven met verschillende kunstdisciplines. De leerlingen zijn ook op atelierbezoek geweest. Geïnspireerd op het Scheur zijn door de leerlingen schetsen gemaakt, die ook in de tentoonstelling te zien zijn.  

Daarnaast is er een leuke saamhorigheid ontstaan tussen de mensen die hebben deelgenomen deze zomer. We hebben nog steeds over en weer contact over de gemaakte kunstwerken. Ik ben druk bezig geweest om te kijken of er exposities mogelijk zijn. Dit heeft geresulteerd in een groep enthousiaste mensen die willen meedoen aan de expositie in Museum Maassluis. 

Bron: Facebook Bikkel Artist

Wat gaan wij in 2023 van ’Schilderen aan het Scheur’ zien?

Ik wil een nieuwe editie ‘Schilderen aan het Scheur’ op poten zetten aankomende zomer. Als ik weer medewerking kan krijgen van sponsoren moet dit lukken. Ik heb wel sponsoren nodig, omdat het een gratis activiteit is. Dit jaar moet ik het zonder de stimuleringsprijs doen. Er moet voor bepaalde onderdelen worden betaald om het te kunnen organiseren, daarom is een vorm van sponsoring echt noodzakelijk. Daar ben ik druk mee bezig!

Wat is jouw tip aan nieuwe deelnemers van de Waterweg Cultuurprijs 2023?

Wat je altijd al hebt willen doen, dat kun je nu misschien waarmaken! 
Dat heb ik zelf dus gedaan. Ik zag de oproep van de Waterweg Cultuurprijs en ik wilde dit al heel lang doen. Ik heb mijn idee ingediend en kijk eens wat er allemaal van is gekomen! Dit had ik niet zomaar in mijn eentje kunnen organiseren.

Bikkel heeft zich na afloop van het project ontpopt tot curator. Een door haar gemaakte selectie van de kunstwerken is te zien in de tentoonstelling “Schilderen aan het Scheur”, die van 19 november tot 5 maart te bezoeken is in Museum Maassluis.

Wil je meer lezen over Bikkel en haar projecten? Ga naar www.bikkelartist.com.

%d bloggers liken dit: