Hee, hoe gaat het nu met Tessa Meerman?

De Waterweg Cultuurprijs ligt alweer een aantal maanden achter ons, maar de winnaars van de stimuleringsprijzen gaan door! In de serie ‘Hee, hoe gaat het nu met je?’ (lieve knipoog naar Tessa Meerman) vragen we de vijf finalisten hoe het nu gaat met hun projecten en wat hun verdere toekomstplannen zijn.

In het vierde artikel is het de beurt aan Tessa Meerman, de winnaar van de Waterweg Cultuurprijs 2023 met haar project ‘Hee, ben je oke?’

Op een vrijdagochtend sprak projectleider Sanne met Tessa voor een update over haar project ‘Hee, ben je oke?’. De ambitie voor het project was groot, en de afgelopen maanden heeft Tessa hard gewerkt om die ambitie waar te maken. “Het voelt nu een beetje als de stilte voor de storm”, vertelt Tessa met een glimlach, “De komende periode gaan we écht van start, en ik kan niet wachten om te zien wat we allemaal gaan bereiken.”

Foto: Robin Butter


‘Hee, ben je oke?’ is een project dat zich richt op het onder de aandacht brengen van mentale gezondheid en welzijn bij jongeren. Tessa wil mensen met elkaar in contact brengen en hen stimuleren om naar elkaar te luisteren. “We leven in een maatschappij waarin we steeds meer op onszelf zijn gericht,” legt Tessa uit. “Met dit project wil ik daar onder andere verandering in brengen.” De komende maanden staat er een scala aan activiteiten op het programma. Tessa organiseert een theaterstuk, workshops en bijeenkomsten over verschillende thema’s die te maken hebben met mentale gezondheid. “We gaan praten over stress, angst, depressie, maar ook over geluk en veerkracht,” aldus Tessa. “Het is belangrijk om over al deze thema’s te kunnen praten, zonder taboes.”


Het is nu 5 maanden geleden sinds de finale. Hoe is het met je?

Er is heel veel gebeurd sinds de finale. Het project, dat oorspronkelijk in maart en april 2024zou plaatsvinden, is nu uitgebreid tot maart 2025. De beschikbaarheid van het museum Vlaardingen voor het project loopt nu van eind november 2024 tot maart 2025, wat een perfecte timing is.

De kick-off van het project zal plaatsvinden in de Week van de Mentale Gezondheid, samen met alle partners die meewerken aan het project. Op 25 mei, mijn 29e verjaardag, gaat de eerste voorstelling van ‘Hee, ben je oke?’ in première in Theater aan de Schie in Schiedam. Een heel bijzonder moment! Na de zomervakantie gaat de voorstelling naar Maassluis waar het gespeeld zal worden op 9 en 10 september, Wereld Suïcidepreventie Dag.

Bron: Saskia Stolz

In oktober staat er een voorstelling gepland in Vlaardingen, waar het beeld “Stille Strijd” van beeldend kunstenaar Saskia Stolz, twee weken lang te zien is. 1 november start een interactieve expositie in Museum Vlaardingen met al het verzamelde werk van de jongeren die naar de voorstelling zijn geweest. Het is namelijk niet alleen zitten en luisteren, het is vooral zelf actief met het onderwerp aan de slag gaan. Elke zondag zijn er schrijfworkshops waar jongeren gratis aan mee kunnen doen om hun creatieve en sociale skills te ontwikkelen. Daarnaast is er 1 keer in de maand een koffiemoment met jongeren en de hulpverleners uit het wijkteam en gaan we in gesprek over onderwerpen waar de jongeren behoefte aan hebben. In elke bibliotheek (Schiedam, Vlaardingen, Maassluis) zal er een pop up versie van de expositie zijn, zodat we meer jongeren bereiken met dit project.

Wie zijn op dit moment de belangrijkste partners in het project?

Het project wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van verschillende partners, waar we het sociale en culturele domein samenbrengen, waaronder:
Museum Vlaardingen, Young Spirits, 113 Suïcidepreventie, De Kroepoekfabriek, Theater aan de Schie, Theater Koningshof, Marit van Toledo, Het Wijkteam, Ruwhel Emers, KMR Spoken, Gemeente Maassluis, Gemeente Vlaardingen, Alles goed? en Liefs door de Lucht.

Hoe ziet de toekomst er uit van ‘Hee, ben je oke’?

Het project is nog in ontwikkeling, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit! Er is veel enthousiasme voor het project bij de Gemeenten en er zijn al veel partners aangehaakt. De komende maanden ligt de focus op de pre-productie en het bereiken van de jongeren die dit project zo nodig hebben. De nummers die in de voorstelling te horen zijn, zullen ook uitgebracht worden. De EP zal samen met het project worden uitgebracht en gaat over stilte vinden in jezelf, terwijl de stemmen in je hoofd maar blijven komen.


Wat heeft deelname aan de Waterweg Cultuurprijs jou gebracht?

Ik word sinds mijn deelname aan de WWCP veel benaderd door de media en mogelijke samenwerkingspartners. Onlangs mocht ik een column schrijven voor UNEDITED magazine, ik mag spreken op meerdere events voor jongeren en hun mentale gezondheid en ik open met regelmaat het beeld ‘Stille Strijd’ van Saskia Stolz in samenwerking met 113 Suïcidepreventie.


Ik ben erg blij met de ontwikkelingen van het project. Ik denk dat het een belangrijk project is dat veel jongeren met mentale uitdagingen kan helpen. Ik ben er trots op dat ik op die manier een bijdrage kan leveren aan het bevorderen van mentale gezondheid.


Foto: Robin Butter

Blijf op de hoogte

Je kunt meer te weten komen over Tessa en al haar activiteiten via haar website
https://www.tessapunt.nl/ of haar Instagram