Hee, hoe gaat het nu met Martijntje Cornelia

De Waterweg Cultuurprijs ligt alweer een aantal maanden achter ons, maar de winnaars van de stimuleringsprijzen gaan door! In de serie ‘Hee, hoe gaat het nu met je?’ (lieve knipoog naar Tessa Meerman) vragen we de vijf finalisten hoe het nu gaat met hun projecten en wat hun verdere toekomstplannen zijn.

In het tweede artikel is het de beurt aan Martijntje Cornelia, finalist van de Waterweg Cultuurprijs 2023 met haar project ‘Sweet Shocking Pink Busts!’

Foto: Robin Butter

Hee, hoe gaat het nu met Martijntje Cornelia?

Martijntje Cornelia, geboren en getogen in Vlaardingen, is een virtuoze ‘Candy Floss Designer’. Ze maakt uiteenlopende artistieke projecten met één en hetzelfde mierzoete medium: suikerspin! Haar unieke creaties zijn al in vele tentoonstellingen en media-uitingen te zien geweest. Martijntje zit altijd vol uiteenlopende inspiratie voor haar kunst, maar toen ze begin vorig jaar door haar geboortestad fietste stuitte ze ineens op een onderwerp dat haar volledige aandacht trok: er zijn zoveel kunstwerken in de openbare ruimte, maar waar zijn toch alle vrouwen? En zo bedacht zij een nieuw project: Sweet Shocking Pink Busts, een ode aan de sterke vrouwen van Vlaardingen. Ze diende het projectvoorstel in voor de Waterweg Cultuurprijs en won de stimuleringsprijs van €2.000. Dat betekende een vliegende start voor het project en een heleboel nieuwe ontwikkelingen. Martijntje won de hoofdprijs van de Waterweg Cultuurprijs niet, maar de jury twijfelde er niet aan dat haar project toch een succes zou worden. We zijn benieuwd hoe het nu met haar gaat!

Martijntje, kun je ons nog een keer kort vertellen waar Sweet Shocking Pink Busts ook alweer om draait? 

Ik ben een kunstenaar die beelden maakt van suikerspin. Dat is mijn medium. Met dit project wil ik bustes maken van sterke Vlaardingse vrouwen, natuurlijk ook in suikerspin. Die beelden wil ik plaatsen in de openbare ruimte. Het idee daarachter is om vrouwen zichtbaarder te maken in Vlaardingen door middel van kunst. Er staan al genoeg mannen op een voetstuk en de kracht van vrouwen blijft nog vaak onderbelicht. Ten onrechte, want Vlaardingen kent een heleboel voorbeelden van sterke, inspirerende vrouwen die het meer dan verdienen om vereeuwigd te worden in een standbeeld! Door met dit project aan de slag te gaan kwam ik er achter dat er in Vlaardingen, maar ook in Schiedam en Maassluis, eigenlijk sowieso heel weinig aandacht is voor vrouwen in kunst. Mensen kennen ook maar weinig voorbeelden van toonaangevende vrouwen uit de regio, uit heden of verleden. Daarom ben ik, mede door de Waterweg Cultuurprijs, aan de  slag gegaan met de uitbreiding van mijn project naar de ontwikkeling van een lessenserie voor middelbare scholen over sterke Vlaardingse vrouwen. 

En hoe gaat het nu met het project? Wat is er allemaal gebeurd in de afgelopen tijd? 

De lessenserie heb ik ontwikkeld in samenwerking met Anouk Tjokrojoso Van Der Vlies en KADE40 in Vlaardingen. De serie gaat in op de geschiedenis van de vrouw in Vlaardingen. begint bij de historische figuur Agneta van Reewijk (1696-1787). Zij leefde in de 17e eeuw en heeft na de dood van haar man op bijzondere wijze zijn bedrijf overgenomen. Dat was uitzonderlijk in die tijd en heeft veel betekend voor de geschiedenis van Vlaardingen. De lessenserie begint met een performance van Britt Planken die in de huid van Agneta kruipt en de geschiedenis doet herleven. In de volgende lessen maken we de overstap naar het heden en gaan de leerlingen samen met theatermaker/-docent en dichter Elisa Costa op zoek naar hun eigen powervrouw door middel van spoken word. De lessenserie eindigt met een les in beeldende kunst door mijzelf. De pilot is inmiddels geweest in samenwerking met KADE40 en nu kijken hoe we kunnen doorontwikkelen in de toekomst. We doen nog een evaluatie en voeren verbeteringen door, en dan hopen we dat scholen zich inschrijven om de lessen uit te voeren. Als er een aanvraag is dan maken we de serie passend bij de school. 

En de beeldenserie, hoe is het daarmee?

Het doel was om een serie van drie borstbeelden te maken: één van Agneta van Reewijk, als powervrouw van het verleden, één van hedendaagse powervrouw Elisa Costa en één van een door het publiek te verkiezen powervrouw. Het eerste borstbeeld van Agnetha is voltooid en staat nu in het Vlaardings Museum in de tentoonstelling over powervrouwen. Dat beeld gaan ze nu ook aankopen, dus dat is wel heel erg mooi! Maar helaas is voor de uitvoer en plaatsing van het 2e en 3e nu geen geld. Dat is wel heel erg jammer. De 3D-scan voor het tweede beeld is wel al gemaakt. De grote vraag is: hoe nu verder? Tijdens het traject van de Waterweg Cultuurprijs was er veel enthousiasme bij de gemeenten en werden er beloftes gedaan over ondersteuning van het project. Maar nu is het allemaal stilgevallen en hoor ik niks meer. Dat vind ik echt heel jammer. 

Met welke andere projecten ben je op dit moment bezig?

Het Museum Vlaardingen organiseert in samenwerking met de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen elk jaar op Internationale Vrouwendag de Agnetalezing. Ik mag hiervoor de Agnetapenning ontwerpen, die zal worden uitgereikt aan een toonaangevende vrouw. Dat is hartstikke leuk! Een wens van mij is dat ik dan ook een beeld mag maken van de persoon die die penning wint. Verder ben ik momenteel druk bezig met het maken van andere kunstwerken: muurkristallen van suikerspin en ook werken op doek. De mogelijkheden van suikerspin blijven eindeloos!

Sweet Shocking Pink Busts



Hoe zie je de verdere toekomst van Sweet Shocking Pink Busts voor je?

Het zou echt heel mooi zijn als ik het tweede en derde beeld tóch kan realiseren met passende financiële ondersteuning. Als dat lukt zou ik het project graag willen doorontwikkelen naar Schiedam en Maassluis, en dan ook Rotterdam en dan heel Nederland. Eigenlijk zijn vrouwen in de kunst óveral te weinig zichtbaar. Daarom wil ik bustes van sterke vrouwen tentoonstellen in publieke ruimtes zoals musea, gemeentehuizen en bibliotheken, omdat alle lagen van de samenleving daar samenkomen. Ik zou de lessenserie dan ook willen doorontwikkelen. Uiteindelijk kan die ook los van mij bestaan en zou ook iemand anders de lessen kunnen invullen.  

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over Martijntje Cornelia? Kijk eens op haar website https://www.martijntjecornelia.nl/ of volg haar op Instagram.