Hee, hoe gaat het nu met Sophie Mantel?

De Waterweg Cultuurprijs ligt alweer een aantal maanden achter ons, maar de winnaars van de stimuleringsprijzen gaan door! In de serie ‘Hee, hoe gaat het nu met je?’ (lieve knipoog naar Tessa Meerman) vragen we de vijf finalisten hoe het nu gaat met hun projecten en wat hun verdere toekomstplannen zijn.

In het eerste artikel is het de beurt aan Sophie Mantel, finalist van de Waterweg Cultuurprijs 2023 met haar project ‘Trektocht.

Hee, hoe gaat het nu met Sophie Mantel?

Sophie Mantel won tijdens de afgelopen editie van de Waterweg Cultuurprijs een stimuleringsprijs van €2000,- voor haar project Trektocht. Dit project brengt Schiedammers van verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen samen door middel van theater.

Het project staat inmiddels stevig in de steigers: in de zomer van 2024 zullen voorstellingen (Sophie noemt het liever Theatrale Ervaringen) worden uitgevoerd waarbij acht Schiedammers je meenemen op een bijzondere tocht langs verschillende levensbeschouwelijke ‘schatkamers’, zoals een moskee, kerk, tempel, bibliotheek, park of zelfs iemands huis. De focus van Trektocht ligt op drempelverlagende ontmoetingen. Hoe kunnen we, ondanks onze verschillen, elkaar hoop en troost bieden? De tocht verkent deze vraag door middel van scènes, beelden en momenten op deze bijzondere locaties.

Foto: Robin Butter

Het is nu bijna 4 maanden geleden sinds de finale. Hoe gaat het met het project?

Het gaat goed! De ontwikkeling van Trektocht is in volle gang en er zijn alweer grote stappen gezet, vooral op het gebied van fondsenwerving. De afgelopen maanden zijn er subsidies aangevraagd, nog meer fondsen benaderd en er zijn nieuwe contacten gelegd met diverse Schiedamse organisaties. De financiering is nu rond, met dank aan onder andere het Fonds Kerk en Wereld, het Fonds Woudschoten, de Vrijzinnige Fondsen en het Fonds Cultuurparticipatie. Van het Fonds Cultuurparticipatie hebben we een heel mooi bedrag van €35.000,- gekregen. Samen met de andere subsidies hebben we nu de totale begroting gedekt. Dat is dus heel goed nieuws voor het project! Maar we merken ook dat het geld snel weer uitgegeven is. Wanneer je je team een eerlijke vergoeding betaalt en elke helpende hand een vrijwilligersvergoeding biedt, dan kom je snel aan hoge kosten. 

Hoe gaat het nu verder met Trektocht en wat staat er allemaal op de planning voor het komende jaar?

De voorstellingen van Trektocht vinden plaats in juni en juli. Het idee is dat je samen met een acteur van de ene naar de andere ontmoetingsplek loopt, dit kan een kerk, gemeenschapshuis of moskee zijn, waarbij de acteurs op locatie je zullen meenemen in een theatrale ervaring – een scène. Hoe dit er inhoudelijk precies uit gaat zien gaan we de komende maanden uitwerken. 

Voor de voorstellingen zijn we nog op zoek naar getalenteerde acteurs die in onze scènes op locatie kunnen spelen. Samen met mijn compagnon Lisa ben ik heel veel theaterclubs aan het aanschrijven, maar we vinden het ongelofelijk lastig om deze acteurs/doelgroep te bereiken. Kershawn Rijssel (een van de andere finalisten van de Waterweg Cultuurprijs) heeft ons gelukkig enorm op weg geholpen met het maken van nieuwe connecties bij de Cultuurfabriek Schiedam en bij verschillende moskeeën. 

Op zoek naar spelers!
Op 13 april is de kick-off van het project, dan beginnen de repetities. We gaan elke zaterdag repeteren, wat neerkomt op een voorbereidingstraject van ongeveer 10 weken. In deze periode ligt de focus op het onderzoeksproces. Maar we zijn dus ook nog steeds op zoek naar spelers! We zoeken mensen in de leeftijd van 16 tot 25 jaar: twee spelers met een islamitische achtergrond en één speler die zoekend is naar zingeving.

Eind juni – begin juli vinden de voorstellingen plaats. De Bibliotheek Schiedam is hierbij een belangrijke partner. De bibliotheek wordt waarschijnlijk zelfs een onderdeel van de theatrale ervaring, met een scène die zich daar afspeelt en repetities in de grote zaal. We zijn erg blij dat de bibliotheek ons wil faciliteren. De komende tijd ligt de focus op alle voorbereidingen. We regelen de repetities, maken de planning en doen alles wat er verder nog nodig is. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan het logo en alle media uitingen. Zodra alles klaar is, gaan we de uitnodigingen versturen. Het belooft een unieke en inspirerende theatrale ervaring te worden die je meeneemt op een reis door de diversiteit van Schiedam.


Bron: sophiemantel.nl 

Tijdens de finale vertelde je het publiek en de jury over ‘De drempelverlagers’ die je aan het maken en verspreiden was. Kun je daar nog iets meer over vertellen?

De drempelverlagers zijn een belangrijk element van het project Trektocht. Het zijn kleine symbolische objecten die de drempel tot ontmoeting en dialoog moeten verlagen. We vinden drempelverlagers een mooi object om mensen letterlijk en figuurlijk ergens naar binnen te laten gaan. Dit idee gaan we verder uitwerken en we willen de straat op om hiermee te experimenteren.

Er staat alweer een zaterdagmiddag gepland waarop we, onder begeleiding van een meubelmaker, nieuwe drempelverlagers gaan maken. Deze plaatsen we vervolgens op verschillende plekken in de stad, bijvoorbeeld voor de bibliotheek of bij het Stedelijk Museum Schiedam. We gaan dan op die plekken met mensen in gesprek en stellen de vraag: “Waar zou jij nou nooit naar binnen gaan?”. Dat blijkt een mooie en prikkelende vraag voor de Schiedammers. De antwoorden die we krijgen, nemen we mee in de vormgeving van de route van de Trektocht. In het proces zal duidelijk worden hoe we dit precies gaan doen en hoe we de antwoorden van de mensen kunnen integreren in de uiteindelijke ervaring van de route. We kunnen er ook voor kiezen om kleine drempelverlagers te maken en deze als symbool van de Trektocht uit te delen.

Wat is je droom voor Trektocht?

De initiatiefnemers hopen dat Trektocht een succes wordt en dat het project in de toekomst ook in andere steden kan worden uitgevoerd. Rotterdam, Delft, Den Haag en omliggende dorpen zijn potentiële locaties. De bibliotheek blijkt een waardevolle partner te zijn om Trektocht bij diverse doelgroepen te introduceren. We hopen dus dat Trektocht door mag groeien in de toekomst!

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over Trektocht? Houd dan de website www.heemen.nl in de gaten voor de voorstellingen, de spelers en de locaties.

Foto: Robin Butter