VOOR UW UITZONDERLIJKE PRESTATIE OP HET GEBIED VAN KUNST & CULTUUR IN DE WATERWEG REGIO

Waterweg Cultuurprijs 2017: de genomineerden zijn bekend!

Geplaatst op: 24-04-2017

In 2017 reikt de stichting Waterweg Cultuurprijs voor de derde keer een stimuleringsprijs uit. De prijs wordt om het jaar uitgereikt aan het beste idee voor een cultureel project in de regio Waterweg Noord. Met de prijs wil de stichting een stimulans zijn voor iedereen die met passie, plezier en bekwaamheid bijdraagt aan het culturele klimaat in de regio Waterweg Noord middels artistieke producties en culturele praktijken. 

Op 23 april jl. vond de nominatieronde van de Waterweg Cultuurprijs 2017 plaats in Theater de Koningshof, Maassluis. Dit jaar zijn er 18 plannen ingezonden, waarvan er 16 aan de nominatieronde hebben deelgenomen. De nominatieronde bestond uit een drukke dag en een spannende avond: 16 jurygesprekken, 7 bijzondere presentaties en 3 veelbelovende genomineerden. Het was duidelijk dat alle deelnemers met veel inzet en toewijding aan het eigen voorstel hadden gewerkt, wat de jury positief stemde: dit duidt op een energiek cultureel klimaat in de regio!

De genomineerden zijn:

W4U – ‘De Cultuurfabriek Schiedam’

De Cultuurfabriek Schiedam is een ‘broedplaats’ voor en door jongeren uit Schiedam en omstreken. Volgens de initiatiefnemers ontbreekt het Schiedam aan een organisatie die zich uitsluitend bezighoudt met de behoefte van Schiedamse jongeren op het gebied van kunst en cultuur en lukt het de gevestigde organisaties niet om deze doelgroep te bereiken. W4U denkt deze jongeren wel te kunnen bereiken door een leerwerkplek te creëren met een cultureel aanbod waar jongeren zich mee kunnen identificeren, door direct met deze jongeren samen te werken. Het aanbod zal zich in eerste instantie richten op muziek, dans en film. De jury was onder de indruk van de ondernemersmentaliteit van de initiatiefnemers en heeft veel vertrouwen in de manier waarop zij jongeren een professioneel podium willen bieden in de cultuursector. De jury raadt W4U aan om een professioneel netwerk te betrekken bij de verdere ontwikkeling van de Cultuurfabriek om daarmee de kwaliteit van hun aanbod tot een zo hoog mogelijk niveau te tillen. De jury achtte een nominatie welverdiend.

Paco Dalmau - ‘White Wall Project V (Waterweg)’

Kunstenaar Paco Dalmau heeft een ambitieus plan: hij wil Schiedam, Vlaardingen en Maasluis verbinden door een kilometerslang canvas te plaatsen in het landschap en dat door bewoners te laten markeren met beschilderingen en creatieve uitingen. Het White Wall Project voor de Waterweg is een onderdeel van een serie vergelijkbare monumentale, ‘site-specific’ installaties die Paco eerder uitvoerde op andere locaties. Hij tracht de ruimtelijke ervaring van een locatie te transformeren met zijn reusachtige canvassen en in plaats van mensen te scheiden door een muur probeert hij ze juist te verbinden door samen met hen de muur ‘in te vullen’. De jury vond het een uitdagend en gewaagd idee en denkt dat het erom spant: gaat dit gigantische doek een meesterstuk worden voor Paco? Hem wordt geadviseerd om verbinding te zoeken met de actualiteit in zijn plan en een steviger financieel raamwerk op te zetten voor de uitvoer. Het coaching traject kan hem daar wellicht bij ondersteunen. De jury waardeert Paco’s enorme doorzettingsvermogen en denkt dat hij zich met hart en ziel zal inzetten om de drie steden met zijn canvas te verbinden: ze hebben hem genomineerd.

Renske Verbeek, Berry Hakkeling, Marjet Kooij (i.s.m. de Stadsgehoorzaal en Kade40) – ‘Project Podiumbeest’

Project Podiumbeest is een project waarbij de Stadsgehoorzaal, KADE40 en het Vlaardings Primair Onderwijs samenwerken om cultuureducatie te stimuleren. Het plan is om culturele activiteiten te organiseren voor 15 scholen in de atmosfeer van het theater. Het basisonderwijs is hierin een belangrijke initiatiefnemer wat het tot een ‘bottom up’ cultuureducatief project maakt. De activiteiten variëren van coaching in speltechnieken tot theatertechniek. Een belangrijk aspect is het betrekken van de families van de kinderen en daarmee een nieuwe doelgroep naar het theater te trekken. De jury waardeert hoe het mes op deze manier aan twee kanten van het plan snijdt. Bovendien ziet de jury het belang van het direct ervaren van het theater voor deze jonge doelgroep; cultuur beleven, daar waar het gemaakt wordt, kan een heel inspirerende en verrijkende ervaring zijn voor jonge kinderen. De jury is benieuwd naar de artistieke aspecten van het voorstel: welke theatergezelschappen zullen worden betrokken bij project Podiumbeest? De jury dringt er sterk op aan om een regionale impact na te streven met Project Podiumbeest. Een verbindend initiatief is een voorwaarde voor de Waterweg Cultuurprijs. De jury was het eens: in ieder kind schuilt een potentieel podiumbeest en daarom is een nominatie op zijn plaats!

De genomineerden ontvangen 3000 euro en de mogelijkheid tot een coaching traject om hun idee verder te ontwikkelen tot een uitvoerbaar projectplan en daarmee in aanmerking te komen voor de grote prijs van 15000 euro.

Van harte gefeliciteerd genomineerden!

 

Overige deelnemers waren:

 • Angela Kok en Nathalie van der Hak – ‘Bord voor … de wijk’
 • De Kroepoekfabriek – ‘Open Terras 2018’
 • Frank Tomeï en Joriene Blom – ‘Zomerterras Concerten, van harmonie naar verzorgingshuis’
 • De Stokerij Schiedam – ‘Sofie en Lange Wapper’
 • Wim Staessens, Kade40 – ‘Projectbureau Kade40’
 • Guus Paalvast en Sybrand Jonkman – ‘Waterweg Pop’
 • Theater aan de Schie – ‘Ping-dinsdag’
 • Geert van Wees – ‘KOFA Vlaardingen’
 • Edwin van den Ende – ‘Jazz aan de Waterweg’
 • Marleen Bos i.s.m. Stichting Aanzet en Kade40 – ‘Op schrijfavontuur in het verhalenlab’
 • Frans van Krugten en Nathalie Lans – ‘Internationaal Festival Jazzpodium Waterweg’
 • De Stadsgehoorzaal - ‘Stadsterras 2018’
 • Jos Lukassen – ‘Haringkoppen Verbinden’
 • Ineke Hagen & Eric van Straaten, Stichting MooiWerk – ‘De Junior Cultuurscout’

De Waterweg Cultuurprijs wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en het Fonds Schiedam Vlaardingen.